012-3841340.... azman ( Selama Pigeon )

Tuesday, August 16, 2016

Kursus Pemakanan Alternatif Ayam Siri 3/2016

salam

Kursus Pemakanan Alternatif Ayam ( KPAA ) merupakan satu kursus yang menitikberatkan kepada kemampuan peserta mencari alternatif penjimatan makanan ayam tanpa meninggalkan keperluan nutrien ayam. KPAA kali ini menghadirkan 4 orang peserta yang datang sejauh negeri Kedah seorang dan 3 yang lain dari negeri Selangor.

Objektif utama masih sama seperti kursus yang lepas :
         peserta tahu kandungan protin, karbohidrat dan mineral dalam bahan asas pembuatan makanan ayam
         peserta tahu bahan-bahan yang boleh dijadikan makanan ayam dari sumber yang murah ,percuma dan berkhasiat
         peserta tahu membuat FAA ( Fish Amino Acid) mengunakan sisa ikan
         Peserta tahu membuat enzim  mengunakan sisa sayuran
         Peserta tahu membuat bokashi dedak mengunakan sumber yang murah dan berkhasiat
         peserta tahu membuat bokashi sisa mengunakan lebihan makanan dengan berkesan

Saya menitikberatkan 6 objektif ini kerana beranggapan kefahaman mereka akan berkembang dan seterusnya akan berjaya menformulakan makanan sendiri berasaskan bahan-bahan yang murah dan boleh didapati di kawasan sendiri namun aspek terpenting yang ditekankan ialah murah dan memenuhi keperluan nutrien ayam

KPAA kali ini juga membincangkan cabaran utama pembuatan makanan ayam sendiri iaitu stabiliti protin dalam makanan ayam . isu ini diangkat kerana ramai penternak yang gagal memahami bahawa keperluaan ini sangat penting untuk memastikan ternakan mereka membesar dan seterusnya menghasilkan pulangan yang diharapkan.


Bukan sahaja isu protin, bahkan karbohidrat dan mineral juga tersangat penting untuk memastikan usaha pembuatan makanan berbaloi dilakukan sehingga penjimatan berhasil. Inilah intipati kursus seharian yang dilalui. moga kumpulan 3/2016 mendapat ilmu dan kemahiran untuk diaplikasi di reban masing-masing   1 comment: